Portfolio

Onze ecologische
concepten

Een ecologische tuin vormt een voortdurende voedselbron en verblijfplaats voor veel planten en dieren. De onderstaande concepten dragen daar aan bij.

01

Kringloop en materiaalkeuze

In een ecologische tuin probeer je tuinafval een nieuwe bestemming te geven. Je maakt zo een gesloten kringloop van materialen. Denk aan compostbakken, takkenril, houtsnipperpaden en mulch als bodembedekker.

Van oude stoeptegels kun je een zitbank maken, een stapelmuurtje met rotsplanten of een pad met een mozaïek van gebroken tegels.

We kiezen voor duurzame materialen die uit deze regio komen. Voor hout moet je denken aan Douglas, Kastanje en Robinia. Zij hebben een lagere ecologische impact dan tropische hardhout soorten.

hergebruik stoeptegelshergebruik stoeptegels
schuttingschutting
duurzame-materialen-walnotenduurzame-materialen-walnoten
02

Wadi’s en open bestrating

Wadi’s en open bestrating zorgen voor het afvoeren van overtollig regenwater. Op die manier kan het regenwater sneller en gecontroleerd infiltreren in de bodem. 

Je kunt wadi’s en open bestrating combineren met het afkoppelen van de hemelwaterafvoer (regenpijp) van het riool. Dit voorkomt overbelasting van het riool tijdens hevige regenbuien en het is ook nog eens goed voor de grondwaterstand.

natuurlijke afwateringnatuurlijke afwatering
afkoppeling hemelwaterafkoppeling hemelwater
wadi-1200x800-700kbwadi-1200x800-700kb
03

Bloemrijk grasland door sinusbeheer

Een gazon moet je wekelijks maaien. Bloemrijk grasland maai je maar één of twee keer per jaar. Zo belast je de bodem minimaal, wat ten goede komt aan het bodemleven. Dit wordt ook wel sinusbeheer genoemd. 

Een bloemrijk grasland draagt bij aan de biodiversiteit want er komen vele soorten vogels en insecten op de bloemen af. 

Play Video

Nadat het bloemrijk grasland is gemaaid laten we het maaisel een tijdje liggen zodat het zaad zich kan uitzaaien voor het nieuwe seizoen. Daarna verwijderen we het restant om de bodem te verschalen. Dat komt ten goede aan specifieke planten. 

Natuurlijk stemmen we de bloemenmix af op jouw voorkeuren en de specifieke omstandigheden van je tuin.

Vlinder op bloemVlinder op bloem
Bloemrijk graslandBloemrijk grasland
bloemrijk-grasland-2bloemrijk-grasland-2
bloemrijk-grasland-3bloemrijk-grasland-3
Hovenier bloemrijk graslandHovenier bloemrijk grasland
04

Permacultuur tuinen

De basisprincipes van permacultuur zijn zorg voor de aarde, zorg voor de mens en samen delen. Dit zie je vooral terug in zogenaamde eetbare tuinen en voedselbossen. 

Met een doordacht ontwerp zorgen we er voor dat de flora en fauna in balans zijn. Zo wordt het ecosysteem robuust en jouw planten weerbaar tegen ziektes. 

Daar pluk je vervolgens letterlijk de vruchten van! En wat over is dat deel je met anderen of je laat een deel liggen voor de dieren.

permacultuurtuin1200px700kbpermacultuurtuin1200px700kb
oogstoogst
insecten-hotel-permacultuur-1200px700kbinsecten-hotel-permacultuur-1200px700kb
Vlinder op bloem hovenier Paul BlueminkVlinder op bloem hovenier Paul Bluemink
kruidenspiraal afwateringkruidenspiraal afwatering
permacultuur-kruidenspiraalpermacultuur-kruidenspiraal
insecten-hotel-1200px700kbinsecten-hotel-1200px700kb
05

Voedselbos

Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos gericht op voedselproductie. Het wordt gedomineerd door meerjarige houtige soorten zoals, appels, peren, bessen, noten, wortels en knollen. 

Door een uitgekiend ontwerp imiteer je de gunstige biologische principes die in natuurlijke bossen voorkomen. dit heet met mooie woorden Biomimetica en Agro-ecologie.

Vanzelfsprekend laten we het  het voedselbos zonder externe inputs zoals mest en pesticiden functioneren.

Voedselbos Paul BlueminkVoedselbos Paul Bluemink
opbrengst voedselbos Paul Blueminkopbrengst voedselbos Paul Bluemink
bessen-Gelderse-roosbessen-Gelderse-roos
putter op takputter op tak
06

Groene daken

Een groen dak heeft veel voordelen. Het beschermt tegen UV-straling. Hierdoor gaat een groen dak 40 tot 50 jaar mee. Een gewoon plat dak moet je al na 20 tot 25 jaar vervangen.

Een groen dak kan tot 40 liter/m2 water vasthouden. In de zomer blijven de ruimtes onder een groen dak tot 4 graden koeler. Dat is erg comfortabel bij de steeds heter wordende zomers.

Ook isoleert een groen dak je huis beter. Het verbetert de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in jouw buurt. Daarnaast is een groen dak een mooi verlengstuk van je tuin.

De planten die we gebruiken zijn afkomstig van een lokale kwekerij. De daken hebben een samenstelling van maar liefst 18 verschillende soorten inheemse planten.

daktuin groene dakendaktuin groene daken
begroeing op dakenbegroeing op daken